U bent hier

Presentatie Isolatie en ventilatie van onze woningen

Presentatie Isolatie en ventilatie van onze woningen

11 oktober in De Tweespan Mira 2, 5505 AT Veldhoven grote zaal, aanvang 19:00 uur (inloop vanaf 18:45)

Nog een extra trui of toch maar eerst isoleren?

In het najaar gaan we weer de wijk in met ons winterprogramma. Doel van dit programma is het verminderen van het gasverbruik voor de gewone huiseigenaar. Een onderwerp wat inmiddels steeds actueler wordt, zeker als je het nieuwe klimaatakkoord leest en de gevolgen voor de gasprijs.

Een lastige puzzel die voor elke woning anders is en erg afhankelijk is van de gewoontes van de bewoners. De ene vindt 22°C behaaglijk en wil dat het liefst door heel de woning, de ander ligt ’s nachts het liefst onder een dik dekbed met de verwarming uit, en het raam wagenwijd open.

Vandaar dat we vorig jaar begonnen zijn met een energieprofiel van een woning. Een soort blauwdruk van alles wat te maken heeft met de energiehuishouding, waarin we aangeven wat volgens ons de beste maatregelen zijn die je kunt nemen om slimmer om te gaan met energie en vooral minder gas te gaan verbruiken. Rekening houdend met de gewoontes van de bewoners.

Belangrijk onderwerp hierbij is isolatie, je komt het in bijna elk advies tegen:

“Begin met isoleren”

“Wat je niet verliest hoef je niet op te wekken”

Het lijkt zo simpel, maar de praktijk is complex, isoleren is niet simpel. Het aanbod van verschillende manieren van isoleren is enorm en de “deskundigen” die zich spontaan aanbieden blijken vaak niet helemaal onafhankelijk te zijn. Gevolg is dat er niets gebeurd, bewoners zien tussen de bomen het bos niet meer.

Een ander intrigerend onderwerp is ventilatie. Ik vraag mensen wel eens wat ze belangrijker vinden, hun bankrekening of schone lucht? Meestal krijg ik een ontwijkend antwoord zoals: “ik vind het allebei wel belangrijk”. Als ik dan vraag hoe vaak ze hun bankrekening controleren en hoe vaak de luchtkwaliteit, dan gaat er meestal wel een lampke branden, want die luchtkwaliteit wordt meer als iets vanzelfsprekends beschouwd, en die bankrekening niet. Dat is bijzonder, want die luchtkwaliteit is belangrijk voor onze gezondheid, en zeker niet vanzelfsprekend. Het is vreemd dat we allerlei systemen hebben die er op toezien dat de buitenlucht aan allerlei eisen voldoet, terwijl het binnen vaak veel slechter gesteld is met de luchtkwaliteit. Zeker in de wintermaanden als alle ramen en roosters dichtgaan is het afzien voor onze longen en onze huid.

Vandaar dat we als Veldhoven Duurzaam besloten hebben om ons te gaan verdiepen in de verschillende vormen van isolatie en ventilatie. Onze presentaties in het najaar gaan dan ook vooral over dit aspect van verduurzamen, en we hopen zodoende bewoners te helpen met het maken van de juiste keuzes.

Onze eerste presentatie staat gepland voor 11 oktober in De Tweespan Mira 2, 5505 AT Veldhoven grote zaal, aanvang 19:00 uur (inloop vanaf 18:45)

Agenda:

19:00 Algemene intro Veldhoven Duurzaam

19:10 Uitleg energie profiel / stappenplan gasreductie

19:30 Intro isolatie en ventilatie

19:45 Presentaties isolatie:

Dak/Muur/Vloer/Raam

20:40 Presentatie ventilatie

21:00 Rondvraag & sluiting

U bent van harte welkom, toegang is gratis.

Verzoek: Het zou fijn zijn als u zich van tevoren aanmeldt, zodoende kunnen we rekening houden met het aantal plaatsen wat we moeten regelen. Mochten er teveel aanmeldingen komen dan organiseren we een extra avond.

Aanmelden: Stuur een mailtje naar info@veldhovenduurzaam.nl met naam, adres en aantal personen.

 

Met vriendelijke groeten,

Ton Knaapen

Voorzitter Veldhoven Duurzaam

info@veldhovenduurzaam.nl