U bent hier

Zonnepark Welschap

Zonnepark op Welschap gaat stroom voor omwonenden leveren

Energiecoöperatie Welschap gaat een zonnepanelenpark ontwikkelen op het terrein van de militaire vliegbasis Eindhoven. Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, is daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.  Veldhoven Duurzaam is een van de betrokken partijen.

Het idee kwam van de vliegbasis zelf: een braakliggend terrein voor duurzame energieopwekking benutten en de opbrengst ten goede te laten komen aan omwonenden. In 2015 zijn de contacten gelegd met gemeente Eindhoven, energieverenigingen en ‑coöperaties in de regio (waaronder Veldhoven Duurzaam) en het Rijksvastgoedbedrijf en is gestart met een haalbaarheidsonderzoek. De beoogde locatie is de voormalige zweefvliegstrip.

Postcoderoos

Omwonenden (in Eindhoven en omliggende gemeenten) kennen de vliegbasis vooral als bron van regelmatig terugkerende geluidsoverlast. Het mooie is nu dat juist zij gaan profiteren van de opgewekte groene stroom. Dit wordt financieel aantrekkelijk gemaakt door de zogenaamde postcoderoosregeling, waarbij bewoners in een bepaald gebied rond de opweklocatie gedurende 15 jaar stroom kunnen afnemen zonder energiebelasting. Bijkomend voordeel is dat zonnepanelen op deze manier ook beschikbaar zijn voor huurders en woningbezitters zonder geschikt eigen dak.

Zonnepark in cijfers

Het zonnepark wordt ca. 2,5 hectare groot. Er is ruimte voor ca. 12000 zonnepanelen. Naar schatting levert dat per jaar 3.000.000 kWh/jaar op, goed voor zo’n 1000 huishoudens. Het streven is dat het zonnepark in de loop van 2018 operationeel wordt.

De volgende postcodes in Veldhoven zullen waarschijnlijk mee kunnen doen:   5509 5501 5502 5503 5505 5506 5507 5508

Belangstelling

Mocht je in Veldhoven wonen, in een van de postcodes, en wellicht belangstelling hebben om mee te doen, maak je belangstelling dan bekend op de Zonnepark Welschap pagina.

 

Duurzaam thema: