U bent hier

Artikel nieuwsbrief OVO

Zonnepanelen; iets voor u?

door Josefien Tegelaers

Veldhoven Duurzaam is een vereniging die zich belangeloos inzet voor energiezuinig leven in en om de woning. “Het liefst zien we dat elk geschikt dak in Veldhoven zonnepanelen heeft”. Aan het woord is Ton Knaapen, voorzitter van de vereniging Veldhoven Duurzaam. Hij gaat verder: “Ons ideaal is om de woning energieneutraal te maken. Daarvoor geven we informatieavonden en gaan we op afspraak bij mensen langs om het hele proces van het plaatsen van zonnepanelen uit de doeken te doen.”

De vereniging Veldhoven Duurzaam is in april 2015 opgericht. Min of meer toevallig kwamen de juiste mensen bij elkaar; mensen met eenzelfde ideaal. Mensen, die al dan niet gepensioneerd, hun tijd en kunde in wilden zetten voor de inwoners van Veldhoven en omstreken. Momenteel gaat het voornamelijk om het geven van advies over zonnepanelen, maar in de nabije toekomst kunnen ze ook het inregelen van de verwarming aanbieden.

Ton vertelt: “Onze vereniging is nog jong en een van de doelstellingen op korte termijn is om te zorgen dat we voldoende mensen hebben met de juiste know-how om aan de vraag te kunnen voldoen. Daar hebben we meer vrijwilligers voor nodig. Mensen met een affiniteit met techniek, die enthousiast zijn over duurzame energie. Ook gepensioneerden zijn van harte welkom. Je wordt door onze eigen mensen ingeleerd en je maakt deel uit van een klein team.”

Op aanvraag komen de vrijwilligers van de vereniging bij mensen op bezoek voor een zgn. schouw. De schouw is eigenlijk een onderzoek naar de situatie ter plekke. Wat kun je verwachten van zonnepanelen (omvormers, schakelaars, slimme meter, hoe is de oriëntatie van het dak, type panelen etc.). De bedoeling is dat de bewoner na deze avond weet wat hij kan verwachten en aan de leverancier de goede vragen kan stellen; ook heeft hij enig idee van de kosten. Overigens verkoopt de vereniging niet en heeft zij ook geen belangen bij leveranciers. Ze heeft puur een adviserende rol.

Bent u geïnteresseerd? Komt dan langs op onze informatiebijeenkomst op 18 jan 2016 om 19.30u op de Nieuwe Band, van Aelstlaan 14, Veldhoven. Toegang gratis.

 

 www.veldhovenduurzaam.nl