U bent hier

Hoe meet u de luchtkwaliteit in uw huis?

Isoleren is goed, en ook alle gaatjes en kiertjes dichten is prima, maar vergeet niet te ventileren. Meet regelmatig de luchtkwaliteit in huis, zeker s' winters als alles dicht is. Een goede indicator voor de luchtkwaliteit is een CO2 meter.

Met een CO2 meter - ook wel kooldioxidemeter- genoemd, kun je de luchtkwaliteit monitoren en bewust(er) ventileren met beschikbare ventilatievoorzieningen, zoals ramen en luchtroosters. De CO2-meter waarschuwt als het mechanische ventilatiesysteem niet goed functioneert. De CO2-meter geeft d.m.v. de drie 'stoplicht' leds de waarden (parts per million) en zijn ingesteld volgens de GGD- richtlijnen. Deze zijn gebaseerd op de hygiënische grenswaarde van 1.200 ppm. Bij een CO2-gehalte boven 1.200 ppm is er sprake van te weinig frisse lucht.

  • Groene LED : < 800 ppm, goede ventilatie
  • Oranje LED : 800 -1.200 ppm, voldoende ventilatie
  • Rode LED : > 1.200 ppm, onvoldoende ventilatie

De belangrijkste gevolgen van onvoldoende ventilatie zijn concentratieproblemen, als gevolg van vermoeidheid en slaperigheid. Ook kunnen er gezondheidsklachten ontstaan, zoals hoofdpijn, oog-,neusen luchtwegproblemen.

Dit apparaat is te leen voor de leden van Veldhoven Duurzaam; via de Website onder het kopje “Lenen