U bent hier

Vrijwilligers gezocht voor team Leefomgeving

Team Leefomgeving Veldhoven Duurzaam zoekt vrijwilligers

Veldhoven Duurzaam is een vereniging met enthousiaste Veldhovense vrijwilligers die kennis verzamelen over alles wat met duurzaam leven te maken heeft. Die kennis wordt gedeeld met inwoners en andere gesprekspartners, zoals bedrijven, Verenigingen van Eigenaren, gemeente, andere organisaties betrokken bij duurzaamheid, etc.  Een deel van de Veldhoven Duurzaam (“Woning”) richt zich op energiebesparing bij vooral woningen. Daarnaast is er een team Leefomgeving.

1. De werkgroep Leefomgeving houdt zich bezig met de volgende onderwerpen:

  • grondstoffen(-hergebruik)/ afvalstoffen en circulaire economie;
  • water en klimaatadaptie, zoals inrichten watervriendelijke tuinen incl. watertonnen, hittestress-maatregelen/ minder verharding, afkoppelen hemelwater woningen en bedrijfspanden, leefomgeving straat/buurt/wijk;
  • natuur en biodiversiteit, zoals natuurinclusief bouwen, inrichten insectenvriendelijke tuinen, ruimtelijk beleid en inrichting;
  • gezondheid, voedsel en mobiliteit.

Inspiratie voor deze thema’s is gezocht bij 3 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: toegang tot betaalbare en duurzame energie voor iedereen, maak steden inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam, duurzame consumptie en productie.

2. Hoe is team Leefomgeving hiermee bezig?

Inwoners zijn belangrijke spelers om samen te kijken wat duurzamer kan. De werkgroep wil om te beginnen samenwerken met lokale organisaties en instellingen (b.v. IVN, GoClean) en met de gemeente Veldhoven.

De eerstkomende tijd zal de aandacht vooral uitgaan naar:

  • de opbouw van deskundigheid v.w.b. circulaire economie/bouwen en water en klimaatadaptie;
  • de uitbouw van de rol van gesprekspartner van inwoners en bedrijven;
  • het deelnemen aan gesprekken over beleid en plannen van de gemeente.

Waar mogelijk wordt samengewerkt met alle teams van Veldhoven Duurzaam.

De werkgroep overlegt circa 1x per maand met elkaar, deelt kennis en ervaring en bespreekt hoe die in Veldhoven in te zetten voor een (meer) duurzame leefomgeving.

3. Belangstelling om mee te doen?

Informeert u dan via info@veldhovenduurzaam.nl t.a.v. coördinator van de werkgroep Leefomgeving Hans van Berkel. Wij nemen dan graag contact met u op.

Meer informatie? www.veldhovenduurzaam.nl