U bent hier
Wat komt er allemaal bij kijken als u een eigen regenwateropslag wilt voor gebruik als irrigatie, auto wassen, toilet en wasmachine
Dit verhaal van Marcel van der Steen inwoner van Veldhoven wilde ik u niet onthouden.
Een mooi verhaal hoe je met wat technisch vernuft en vooral doorzettingsvermogen zelf een ondergrondse wateropslag kunt bouwen en wat daar allemaal bij komt kijken.
Wateropvang: regenwater opvangen in een (ondergrondse) tank, voor gebruik als irrigatie, auto wassen, toilet en wasmachine. Waarom zou je het doen. Het is veel werk als je het zelf doet, vooral als je geen achterom hebt (met de hand graven…). Tevens bespaar je er weinig aan geld mee, gezien water goedkoop is met 1 euro per 1000 liter en ik mogelijk maar 30 kuub water per jaar bespaar.
Ik heb het toch gedaan en erg blij met het resultaat. Het geeft me een goed gevoel te kunnen sproeien en wassen, ook in droge tijden wanneer iedereen spaarzaam moet doen met drinkwater. Ik heb ook genoten van de voorbereiding waarin ik het thema wateropvang eigen moest maken en waar ik voor de uitvoering de voor mij beste keuzes moest maken. Ik leg dat uit in dit artikel.
Met dank aan de medewerking van Saro, Richard, Tuan, Jan en ome Riny.
De voorbereiding op papier
Er waren een aantal zaken die ik moest voorbereiden.
Kennis opdoen van een wateropslagsysteem. Dit zou ik doen middels een bekende van me die al eens eerder zonnepanelen had geleverd. Hij zou me uitleggen wat er aan mogelijkheden zijn.
Ik wist dat ik verder een gat zou moeten graven en dat ik het zand kwijt moest. Ik heb geen achterom en kan dus niet zomaar een graafmachine laten komen. Of die moest middels een kraan over het dak gehesen worden, echter een 50-tons kraan die een van de kleinste is van een aanbieder in Veldhoven, kost me minimaal 3 uur huur tegen in totaal 450 euro. Dat vond ik te duur voor alleen maar een graafmachientjes over het dak te laten hijsen. Tegelijkertijd wist ik dat een voorraadvat ook het nodige zou wegen (ruim 150 kg voor kunstof en meer dan enkele tonnen voor beton) en die moest wel met een kraan over het dak heen. Ik heb bedacht dat ik wilde gaan werken met bigbags, die ik dan in mijn achtertuin vol zou scheppen met zand en wanneer ik het gat klaarhad, dat ik dan een deel van die bigbags over het huis terug naar de oprit zou laten hijsen wanneer ik de kraan liet komen. Daarna zou de kraan de opslagtank over het huis naar mijn tuin hijsen en in het gat plaatsen. Het geheel zou dan binnen 3 uur kunnen en dan was ik 1x 450 euro kwijt. En had ik geen zandverplaatsingen middels een kruiwagen door mijn huis heen (met risico op schade). Ik kwam erachter dat een bekende leverancier van zand in Veldhoven wel bigbags leverde, maar ze niet op wilde halen (hoe raar kan het zijn denk ik dan). Jammer, ik heb verder moeten zoeken en een aanbieder elders gevonden, die wel bigbags leverde en ze weer ophaalde.
Verder moesten waterafvoeren open gelegd worden en verlegd van naar de riolering, nu naar de opvangtank (opslagvat) en een buis van de opvangtank naar de riolering. Ik zou dat samen met mijn oom doen. Hij is erg handig in van alles en nogwat. Ik zou het zwaardere (en domme) werk doen en hij het advies en denkwerk.
Ik heb ook met de gemeente gecommuniceerd. Ik wilde weten hoe hoog het grondwater stond in mijn gebied, en wilde ook weten hoe zij het project van mij zagen. Ik wist dat er geen subsidie zou zijn overigens. Ik heb een net antwoord gekregen van de gemeente Veldhoven en ze meldden me dat in mijn straat het grondwater onder de 2,2 meter zou liggen. Ik wilde niet te diep gaan tot het grondwaterniveau omdat anders de tank niet zou blijven liggen (een lege tank en eromheen hoger grondwater duwt de tank omhoog…). Het grondwaterniveau zakt al jaren meldden ze me en ze zijn bezig met de aanpak ervan (of het heeft hun aandacht: een specifiek antwoord kreeg ik niet….); ze stonden in ieder geval achter mijn keuze om een wateropslagsysteem te maken, het is veel beter om het water te hergebruiken dan om het rechtstreeks te lozen op het riool.
Dit is pas het begin van het verhaal voor het verdere verloop klik op onderstaande link:
http://www.olino.org/blog/nl/articles/2020/10/04/wateropvang-olino-labs/
met dank aan Mark
en vriendelijke groeten
Ton Knaapen