Globaal zijn er 3 soorten omvormers:
- De string-omvormer, de grote meestal rode SMA kast die ergens op zolder wordt gemonteerd, hierbij zijn alle panelen alle panelen in serie gekoppeld en gaat de opgewekte gelijkstroom naar één omvormer die de stroom omzet in wisselstroom zodat die terug geleverd kan worden aan het net. Voordeel, eenvoudig te monteren, en bij storingen (komen zelden voor) hoef je niet het dak op, dit ding hangt meestal binnen en je kunt er goed bij. Nadeel is dat deze omvormer maar een beperkte levensduur heeft (5-10jaar), en doordat de panelen in serie staan zijn de extra gevoelig voor schaduw en richtingsverschillen tussen panelen.
-De micro-omvormer, hierbij heeft elk paneel zijn eigen omvormer, en wordt dus direct wisselstroom geleverd. Voordeel is dat het hele systeem zo minder gevoelig is voor schaduw en richting, en de opbrengst per paneel kan bekeken worden. Nadeel is dat je hele systeem meer onderdelen bevat en dus storingsgevoeliger wordt, plus de omvormers zitten buiten, en zijn daardoor meer gevoelig voor de slechtere omstandigheden, en moeilijker bereikbaar in geval van een storing. Wat betreft de levensduur beweren de fabricanten dat ze langer meegaan dan de string-omvormer, maar dat is nog niet aangetoond.
-power-optimizers in combinatie met één omvormer, hierbij is elk paneel uitgevoerd met een optimizer die zorgen ervoor dat de panelen op elk moment hun maximale vermogen leveren (MPP tracken). Dit is een oplossing die je kiest als je geen gebruik wilt maken van micro-omvormers maar toch minder afhankelijk wilt zijn van richting en schaduw. Nadeel is ook hier, meer onderdelen, onder buiten omstandigheden en dus storingsgevoeliger.
Graag reactie van mensen die ervaring (positief of negatief) hebben met bovenstaande sytemen.