U bent hier
Home Energie Management System (HEMS)
Duurzaam thema:
(Deze pagina's zijn nog onder constructie)
Er is een steeds grotere behoefte aan informatie over het efficiënt omgaan met de opgewekte en opgeslagen energie.
De situatie nu is dat alle overtollige energie die je opwekt voor dezelfde prijs aan het net kan worden teruggeleverd als dat je ervoor betaald. Dit gaat veranderen, energie bedrijven vragen inmiddels een vergoeding voor de teruggeleverde stroom en de kans is reëel dat de salderingsregeling wordt afgeschaft waardoor het helemaal ongunstig wordt om stroom terug te leveren.
Door een overbelast elektriciteits netwerk komt het nu al voor dat er überhaupt geen stroom kan worden teruggeleverd.
Dan hebben we nog te maken met de dynamische energieprijzen. Afhankelijk van het aanbod varieert de prijs per kWh en zijn er zelfs momenten dat de prijs negatief is. De markt reageert hier direct op met dynamische contracten, waardoor ook als je geen zonnepanelen hebt het interessant is om stroom te leveren als de prijs hoog is en af te nemen als de prijs zo laag mogelijk is.
Vraag is hoe je met al die variabelen omgaat. De meest voor de hand liggende oplossing is energie opslag (batterij) echter dit is nog een behoorlijk prijzige oplossing en financieel niet echt aantrekkelijk. Heb je een elektrische auto dan is het een ander verhaal, want daar zit een flinke batterij in echter daarmee kun je nog niet terugleveren aan je woning en is die niet altijd beschikbaar.
Kortom: Hoe ga ik mijn energie zo efficiënt mogelijk managen?
In eerste instantie willen we onze adviezen beperken tot woningen waarbij we rekening houden met de wensen en kennis van de bewoners. In sommige gevallen zal dit beperkt zijn tot het simpelweg meten en registreren van de opgewekte en verbruikte elektriciteit. In andere gevallen zullen we samen met de bewoners een integraal plan maken voor een optimale energiehuishouding. Voorlopig nemen we alle energiecontracten en daaruit voortvloeiende financiële regelingen niet mee. Probleem is dat de huidige EMS systemen al dusdanig complex zijn dat het puur begrijpen van de techniek al een hele opgave is.
Op langere termijn willen we ook adviseren in de energiehuishouding buiten de woning, denk hierbij aan het uitwisselen van energie tussen woningen en wijkplatforms en energie coöperaties.
Hoe gaan we dit aanpakken?:
Aanpak willen we onderverdelen in 5 categorieën:
- Meten en registreren
- Smart charging
- Home energy management (HEMS)
- Energie management externe factoren (dynamische prijzen, andere regels)
- Smart Grid (energie management buiten je eigen woning)
De 1ste is eenvoudig het plaatsen en beheren van een systeem waarmee je kunt zien wat het energie verbruik en oplevering zijn van je huishouden. Er is veel te koop in de markt en net als bij andere adviezen willen we de bewoners voorlichten wat de (on)mogelijkheden zijn en in grote lijnen de verschillen tussen de verschillende aanbieders.
De 2e gaat al een stap verder, Stel dat je een batterij hebt, dit kan een elektrische auto of fiets zijn (verder te noemen een EV) of een ander energie opslag systeem. Hoe ga je die optimaal gebruiken en welke middelen heb je hiervoor.
Bij de 3e ga je alle apparatuur in je woning dusdanig gebruiken dat je elektriciteit gebruikt als het aanbod hoog is en opslaan als het laag is. Denk hierbij aan het automatisch inschakelen van de wasmachine of droger op het moment dat je meer stroom opwekt dan verbruikt. Het is zelfs mogelijk om de weersvoorspelling (wanneer gaat de zon schijnen) mee te nemen in het proces.
De 4e categorie is vooral bedoeld om te anticiperen op de markt en de politiek.
De 5e laatste categorie is erg afhankelijk van de nieuwe energie wetgeving waardoor het in de toekomst mogelijk is om energie uit te wisselen met partijen buiten je eigen woning.
Wie is/zijn onze doelgroep(en)
Doelgroep 1: niet-technische bewoner van Veldhoven die inzicht wil krijgen in energiegebruik van zijn of haar woning.
- 1e kennismaking met metingen en interpretatie van grafieken, m3/dag kWh/dag, m3/wk en kWh/wk enz.: Home Wizard ZONDER abonnement
- Meetdata met spreadsheet bekijken om meer begrip op te bouwen / grip te krijgen op materie Home Wizard MET abonnement
- Toepassen van stekkerschakelaar m.a.w. specifieke apparaat meten of in/uit schakelen met beetje programmeren Home Wizard MET abonnement
Doelgroep 2: niet-technische bewoner van Veldhoven die graag naar hoog eigengebruik zonne-energie wil
- heeft geen WP of EV en gaat komende 2 jaar hier nog niet in investeren
- heeft WP of EV of wil binnenkort één van de twee aanschaffen
- heeft WP én EV of wil binnenkort dit bereiken
Doelgroep 3: technisch goed onderlegde bewoner van Veldhoven
Er zijn in principe heel veel systemen geschikt. De keuze zal afhangen van de IT kennis van de bewoner en zijn vrienden/bekenden én van de domotica (bijv. verlichting) die geïntegreerd zou moeten worden met het Home EMS.