U bent hier
Water en uw tuin
Water en uw tuin: klimaatadaptie
Drie redenen om stil te staan bij hoe u op uw eigen perceel omgaat met regenwater:
- er ontstaan vaker heel hevige regenbuien die tot overlast en zelfs schade kunnen leiden;
- op andere momenten is er juist sprake van droogte. Hemelwater gebruiken om de tuin voldoende vocht te geven is dan een betere en goedkopere mogelijkheid.
- afvoer van regenwater naar de rioolwaterzuivering is in principe nutteloos en kostenverhogend.
Welke mogelijkheden hebt u om op uw perceel zelf maatregelen te nemen en daarmee uw situatie aan te passen aan het veranderend klimaat (klimaatadaptie)?
1. Regenwater benutten
2. Afkoppeling en bergen van regenwater
3. Regenwater vasthouden
De hoogteligging van uw huis en de tuin t.o.v. de tuin van uw buren en t.o.v. de straat zijn in principe van belang. In veruit de meeste gevallen is dit geen probleem.
1. Regenwater benutten
Gemiddeld gebruiken we 1100 liter per jaar om de tuin water te geven (bron: Milieucentraal).
Door een waterton te koppelen aan uw regenafvoer kunt u dat regenwater benutten voor de tuin. U bespaart daarmee op momenten van langere droogte waardoor u de tuin water wilt geven, kostbaar drinkwater. Een regenton zit echter bij een hoosbui al erg snel vol.
Koppel je regenpijp af en laat de regen met een verlengstukje in je tuin stromen. Of plaats voor een fikse regenbui wat emmers in je tuin.
2. Afkoppelen en bergen van regenwater
Een verdergaande manier is regenpijpen van uw huis af te koppelen van het riool. Hierdoor kunt u het hemelwater opvangen/bergen en in de grond laten infiltreren of – eventueel op een later moment- gebruiken in uw tuin als die door droogte juist water nodig heeft. U belast hiermee het riool en de zuiveringsinstallatie minder.
Zie het voorlichtingsfilmpje over afkoppelen van Waterschap De Dommel: https://youtu.be/fBX8vdP7SIg
De aanleg van een laagte in de tuin of een ondergrondse infiltratiekoffer of waterbak zijn dan geschikte toepassingen, al of niet in combinatie met een regenton.
Infiltreren houdt in dat je regenwater naar een verlaagd deel van de tuin brengt, zodat het geleidelijk in de bodem kan wegzakken en het grondwater kan aanvullen. Infiltreren kan al door een stukje tuin ongeveer 20 cm te verlagen. Dit stukje komt na een flinke regenbui vaak wel even onder water te staan.
De watergoot
Een watergoot naar een verlaagd deel van de tuin moet voldoende water kunnen afvoeren. Voor een dakoppervlak van 60 m2 is een goot nodig van zeker 12,5 centimeter breed. Maak de goot voor een goede doorstroming licht aflopend.
Om te weten hoeveel water je tuin kan bergen, kan je de volgende vuistregel gebruiken: voor iedere m2 dakoppervlak is 0,5 m2 tuinoppervlak nodig. Bij deze berekening gaat het om het dakoppervlak dat afwatert via de betreffende regenpijp.
Is uw tuin geschikt voor infiltratie?
Het is belangrijk om van te voren te onderzoeken of jouw tuin geschikt is voor infiltratie. Houd daarbij rekening met de volgende punten:
Het grondwaterpeil mag niet te hoog zijn;
Een zanderige bodem laat beter water door dan een kleibodem, veenbodem of leembodem en is het best geschikt voor infiltratie. Kleigrond, veengrond en leemgrond zijn minder geschikt of zelfs helemaal niet geschikt voor infiltratie;
De infiltratieplek moet gemaakt worden op ten minste 2 meter afstand van de gevel, 3 tot 6 meter van de kelder en 2 meter van bomen. Let op: deze afstanden gelden ook voor het huis en bomen van de buren;
Ligt uw tuin hoger dan de omgeving of uw huis? Vraag dan een deskundige of en hoe u regenwater kunt infiltreren.
Het aanleggen van een grindkoffer
In een grindkoffer kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen. Vervolgens trekt het water langzaam in de grond. Om schade aan de fundamenten van jouw woning te voorkomen, is het belangrijk dat de grindkoffer niet te dicht naast je woning wordt aangelegd.
Hoe ga je te werk?
Graaf een gat of greppel;
Bedek het gat met een waterdoorlatende kunststofdoek (geotextiel). Dit doek voorkomt dat de grindkoffer dichtslibt met zand;
Vul het gat met grind, lavasteen of kleikorrels.
Voor meer informatie, inclusief een rekentool waarmee u de inhoud van een waterberging kunt berekenen:
https://www.riool.info/regen-opvangen-in-de-tuin
Als u de voortuin herinricht, is het wellicht een handig moment om regenpijpen aan de voorzijde van uw huis af te koppelen en, zo mogelijk, aan te sluiten op het regenwaterriool van de gemeente, als er tenminste al een gescheiden rioolstelsel in de straat ligt. Neemt u hiervoor contact op met de gemeente.
3. Regenwater vasthouden op het dak
Regenwater kan ook op schuine en platte daken vastgehouden worden. Groene daken of sedumdaken zijn onderhoudsvrij of -arm. U zorgt u er bovendien voor dat er minder hitte uitstraalt vanaf het dak op warme dagen (hittestress).
Deze methode stelt eisen aan het dak.
Voor meer informatie:
https://www.riool.info/regen-opvangen-in-de-tuin
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/klussen/groen-dak/
Meer informatie:
4. Het aanleggen van een regenwatersysteem voor toiletspoeling en/of wassen.
Hiervoor zijn verschillende systemen op de markt.