U bent hier

Circulaire economie

Deze informatie over Circulaire economie is afkomstig van de website Rijksoverheid.nl

We leven op dit moment met ruim 7 miljard mensen op aarde. Met name in welvarende landen produceren en consumeren we steeds meer en na gebruik wordt alles als afval afgevoerd. Dat noemen we lineaire economie

Hoe lang kan de aarde ons de daarvoor benodigde energie en grondstoffen leveren en hoe lang kunnen we  die groeiende afvalberg beheersen en/of verbranden?

Een Circulaire Economie wordt gezien een mogelijke oplossing.

Werking circulaire economie

In een circulaire en klimaatbestendige economie bestaan er nauwelijks afval en verspilling. Vrijwel alle producten die mensen in de toekomst gaan gebruiken, worden steeds opnieuw gebruikt en als een product kapot is, wordt dit gerepareerd. Dat noemen we circulariteit en als dat niet meer kan, dan worden er uit de grondstoffen weer nieuwe producten van gemaakt (ook wel ‘cradle tot cradle’ genoemd). Er is dan geen sprake meer van de lijn: produceren, consumeren en daarna weggooien.

Met de volgende link kunt u een film zien waarin het begrip ‘Cradle to cradle nader wordt toegelicht.

cradle to cradle

Waarom moeten we overstappen naar een circulaire economie?

  • Het milieu beschermen;
  • We moeten de afhankelijkheid van grondstoffen verminderen want het aanbod van cruciale grondstoffen is beperkt.
  • Door gebruik van natuurlijke grondstoffen te vertragen wordt het landschap en de habitat minder verstoord en het verlies aan biodiversiteit beperkt.
  • Minder uitstoot van broeikasgassen door geringere fabricage en distributie van producten en grondstoffen.
  • Vermindering van de hoeveelheid afval.

Banen creëren en geld besparen voor consumenten

  • Recycling van grondstoffen vermindert risico's in verband met het aanbod, prijzen, beschikbaarheid en afhankelijkheid van invoer.
  • Door circulaire economie kunnen we het concurrentievermogen vergroten, innovatie stimuleren, de economische groei bevorderen en banen scheppen (in de EU alleen al 700.000 banen tegen 2030).
  • Het ontwerp van materialen en producten herzien voor circulair gebruik zou ook de innovatie in verschillende sectoren van de economie stimuleren.
  • Verder kan het consumenten ook voorzien van duurzamere en innovatieve producten die geld besparen en een hogere kwaliteit van leven bieden.

Circulaire economie in de praktijk

Makers van producten houden bij het ontwerp al rekening met hergebruik. Apparaten worden bijvoorbeeld zo ontworpen, dat ze makkelijk gerepareerd kunnen worden. Verder worden producten en grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Bijvoorbeeld door plastic te recyclen tot korrels waar weer nieuwe plastic producten van gemaakt worden. 

Ook zijn er producten die niet continu gebruikt worden, zoals boormachines en auto’s. In een circulaire economie worden deze producten intensiever gebruikt, door deze bijvoorbeeld met anderen te delen. Hierdoor zijn per saldo minder producten en dus minder grondstoffen nodig.  

Daarnaast houdt een circulaire economie rekening met de leefomgeving. Bijvoorbeeld door het voorkomen van zwerfafval op straat en in de natuur. De overheid zet hier al stappen in, bijvoorbeeld door gratis plastic tasjes te verbieden en statiegeld te heffen op plastic flessen en blikjes.  Meer dan 80% van de consumenten neemt naar eigen zeggen vaak of altijd een eigen tas mee in plaats van een plastic tas uit de winkel.

Gedragsverandering consumenten nodig voor een circulaire economie

Een goed werkende circulaire economie is niet alleen afhankelijk van de overheid en het bedrijfsleven. Ook de consument heeft hierin een rol: kiezen voor duurzame producten moet de nieuwe standaard worden. Consumenten dragen ook bij aan een circulaire economie door spullen langer te gebruiken, te repareren of naar de kringloopwinkel te brengen. De overheid wil dit gedrag stimuleren door circulaire economie een plek te geven in het onderwijs en publiekscampagnes te voeren.

U als burger kunt een bijdrage leveren aan de realisatie van een circulaire economie door bij uw consumenten gedrag steeds de volgende vragen te stellen;

  • Hoe kom je aan informatie over hergebruik van producten en mogelijke recycling van grondstoffen?
  • In hoeverre let u bij de aankoop van producten op mogelijkheden van hergebruik en de mate waarin gebruikte grondstoffen gerecycled kunnen worden?
  • In welke mate kan ik persoonlijk bijdragen aan hergebruik van producten?
  • In welke mate kan ik persoonlijk bijdragen aan recycling van grondstoffen?
  • In welke mate bent u bereid om producten te delen met buurtbewoners?

De volgende figuur uit website RIVM kan u daarbij behulpzaam zijn: