U bent hier
Duurzame tuin
Er zijn heel veel sites die voor duurzame tuinen adviezen geven. Zeker als je ook nog in het buitenland kijkt. In Engeland bijvoorbeeld zijn tuinen van oudsher heel belangrijk en is er veel literatuur. Elk land, zelfs elke regio, heeft zijn eigen specifieke problemen om tot een duurzame tuin te komen. Zelfs binnen de regio Veldhoven zullen er verschillen zijn in een optimale aanpak.
Wat kenmerkt een duurzame tuin in de regio Veldhoven?
1] Hij is volwassen.
Dat wil zeggen dat hij weinig begeleiding nodig heeft. Er is een stabiele situatie die genoeg bloeiende planten voortbrengt zonder dat er veel onderhoud nodig is. Onkruid wordt door voldoende grondbedekkers geweerd, éénjarigen zaaien zichzelf uit, vaste planten zorgen voor een bloeiende basis en struiken kunnen door simpel snoeien in toom gehouden worden. Bomen zijn heilig en moeten gekoesterd worden.
2] Hij zorgt voor het grondwater.
Doordat in Veldhoven het grondwater relatief diep zit en door de landbouw in de omgeving in de zomer intensief gebruikt wordt is de situatie heel anders dan in het westen van het land. Hier op het zand moeten we zorgen dat het aangevuld wordt.
Regenwater komt in principe altijd wel in de grond terecht, tenzij het in het riool, sloten of greppels veel te snel wordt afgevoerd. Daar valt vaak iets aan te verbeteren. Vooral in nieuwbouwwijken zijn acties als tegels wippen en dakgoten afkoppelen nuttig. Dat voorkomt overbelasting van het riool na wolkbreuken.
3] Insecticides en herbicides zijn er niet nodig.
Al in 1962 werd door Rachel Carson in haar boek Silent Spring de onthutsende effecten van pesticides beschreven. De onvoorspelbare gevolgen worden nog steeds systematisch onderschat. Door een aanhoudende wedloop tussen fabrikanten en bezorgde wetenschappers en wetgevers leren we traag.
In de omgeving van Veldhoven liggen veel boomkwekerijen en akkerbouwgebieden. Daar worden vermoedelijk al pesticiden gebruikt. Ze kunnen waarschijnlijk niet anders. Onze tuinen zouden een mooi tegenwicht kunnen bieden.
4] Hij gebruikt niet te veel drinkwater.
Door het gebruik van regenwater opslag moet het mogelijk zijn om droge periodes in de zomer te overbruggen.
5] Hij is insect- en diervriendelijk.
Wel bijen, geen wespen, wel egels, geen ratten, wel wormen, geen slakken….. We hebben zo onze wensen en die zullen vaak niet helemaal vervuld worden. Als we niet al te streng zijn zal de toenemende biodiversiteit ons bijstaan in een rijker en stabieler evenwicht.
Vaak zijn er alternatieven voor insectenbestrijding door echte insecticiden, bijvoorbeeld mierenbestrijding met bakpoeder, borax of diatomeeënaarde.
In eerste instantie zal deze benadering de tuin minder voorspelbaar maken. Zaailingen komen tevoorschijn, uitlopers verschijnen en een hommelnest wil je eigenlijk niet verstoren. Het is een kwestie van smaak of je je bij dit soort eigengereide ontwikkelingen neerlegt. Je geeft de tuin als het ware inspraak. Het voordeel is dat de situatie vaak stabieler wordt, omdat de planten hun eigen plek vinden, waar ze makkelijk overleven. Er zal vaker wat veranderen, maar is dat erg?
Een willekeurige selectie interessante sites voor nadere informatie:
https://annesduurzametuinen.nl
https://www.wwf.nl>tips-gedrag
eco-logisch.nl/kennisbank/duurzaam-tuinieren
tuinkenner.nl/alles-over-tuinieren/duurzaam-tuinieren
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/welke-tuin-past-bij-jou?
En dan zijn er nog wat engelstalige sites met interessante informatie:
Dave Goulson maakte vele tientallen YouTube films: bijvoorbeeld: Why you don’t need pesticides in your garden
https://www.goodhousekeeping.com/uk/consumer-advice/a43620902/save-water...
https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/gardening-advice/a265...
en wat boeken:
Rachel Carson : Silent Spring
Dave Goulson: De Tuinjungle en Stille Aarde