U bent hier
De meterkast
Duurzaam thema:
3-fasen 1-fase
- 3 aders en 3 hoofdzekeringen 3 aders en 1 hoofdzekering !
- Meestal 3 x 25 A Checken of 1 x 25 A of 1 x 35 A (via jaarafrekening)
- (maar 3 x 16 A kan ook)
Hoe is een woonhuis aangesloten op het elektriciteitsnet?
In de meterkast komen 3 draden met een spanning van 230 volt, een nul-draad en een aard-draad (voor de randaarde) binnen. Het principe van het transport van elektriciteit met wisselspanning over 3 draden en een (vierde) nul-draad is in 1888 door Nikola Tesla bedacht en door de jaren heen steeds verder ontwikkeld.
Het elektriciteitsnet is nog steeds ouderwets opgezet; alsof elektriciteit nog steeds van een centrale komt, bijvoorbeeld de Amercentrale. Via allerlei kabels komt de elektriciteit bij het transformator-huisje in de straat en uiteindelijk bij ons thuis.
Allerlei bedrijven maar ook parken met zonnepanelen of met windmolens zijn aangesloten op hoogspanningskabels van het elektriciteitsnet.
Woningen, flatgebouwen, winkels, kleine bedrijven, cafés, restaurants, enz. zijn aangesloten op het laagspanningsnet met 3 draden (fasen) met een spanning van 230 volt ten opzichte van de nul-draad.
Het net in woonwijken is ontworpen op een gemiddeld vermogen van 3000 … 4000 watt (W) per woning. Kortstondig is meer vermogen toegestaan, omdat aangenomen wordt dat dit niet voor alle woningen tegelijk optreedt.
In de meeste huizen zijn 3 hoofdzekeringen van 25 ampère (A) geplaatst. Apparaten hebben maar twee aansluitdraden (230 volt en een nul-draad) en door verstandig combineren van de groepen in de meterkast wordt het gebruik verdeeld over de drie binnenkomende 230 volt (V) aansluitingen (de 3 fasen).
Hoofdzekeringen laten 3 x 25 A x 230 A = 17.250 watt toe (als van 4…5 woningen; zekeringen van de wijktrafo kunnen na ½ … 1 uur doorbranden)
Achter 3 x 25A mag maximaal een 3 x 16 A x 230 V = 11.040 watt apparaat (PV omvormer) worden aangesloten MITS dit past met de aansluitwaarden van andere aanwezige groepen/apparaten