U bent hier

inregelen CV systeem

Duurzaam thema:

Bijna elk huishouden heeft wel een HR ketel, een Hoog Rendement ketel. Vraag is of dat hoge rendement ook wordt verkregen.

Dit rendement is namelijk afhankelijk van of het CV systeem wel goed is ingeregeld. Is dit niet het geval dan heeft u een dure hoogwaardige ketel aangeschaft om gas te besparen maar verdwijnt helaas toch veel onnodige warmte door de schoorsteen.

Hoe werkt een HR ketel?

Principe is simpel, met een gasbrander wordt het water in een warmtewisselaar verwarmd (rode gedeelte in de tekening). Dit warme water gaat naar de radiator, die geeft zijn warmte af en het afgekoelde water stroomt terug naar de ketel waar het opnieuw wordt opgewarmd.

Bij het verbranden van aardgas (methaangas) komen er hete gassen vrij nl. waterdamp en CO2 gas. Dit gas verdwijnt normaal gesproken door de schoorsteen wat je op een winterdag goed kunt zien aan de witte rookpluimen overal. 

Bij een HR ketel is een extra warmtewisselaar geplaatst (het oranje gedeelte) die het afgekoelde water uit de radiator voorverwarmd met deze hete gassen waardoor een extra rendement wordt behaald.

Wat belangrijk is voor het rendement is dat de waterdamp condenseert tegen de warmtewisselaar, we noemen dit een fase overgang, bij een fase overgang is er veel meer warmteoverdracht naar de warmtewisselaar. Dit kun je goed zien in onderstaande tabel:

Links staat het extra rendement van de ketel en onderin de retourwatertemperatuur, dus de temperatuur van het water wat terug komt naar de ketel. Wat blijkt, dat hoe lager de retourtemperatuur hoe hoger het rendement van de ketel.

Ook zie je een rare knik in de grafiek, dat is de temperatuur waarbij de waterdamp begint te condenseren.

Kunst is dus om je woning voldoende warm te krijgen met een zo laag mogelijke retourtemperatuur, hoe doe je dat?

Kijk hiervoor op de volgende pagina: Waterzijdig inregelen