U bent hier

Werking vloerverwarming

Duurzaam thema:

Algemeen

We beschrijven veel voorkomende situaties.
Neem contact met ons op als je eigen situatie afwijkt van wat hier beschreven wordt,
dan kunnen we een afspraak maken en de situatie per plekke bekijken.

Legpatronen

Grofweg kunnen we de legpatronen indelen in 2 groepen (zie plaatje hieronder,

meanderpatroon in het linkse voorbeeld
Dit geeft een ongelijkmatige warmteverdeling, hangt erg af van het verschil in aanvoertemperatuur en retourtemperatuur van de slangen.

slakkenhuispatroon in het rechter voorbeeld
Dit geeft een gelijkmatige warmteverdeling

Bij het meanderpatroon kunnen de slangen in de buurt van een glazen pui dichter bij elkaar gelegd worden om lokaal meer warmteafgifte te krijgen om het warmteverlies bij de pui te compenseren.
Een mengvorm van deze patronen is ook mogelijk.
 

In woningen is het belangrijk om rekening te houden met de verhouding van de vloeroppervlakte en de oppervlakte van muren naar onverwarmde ruimten. Hoe kleiner een ruimten hoe meer warmte er in verhouding uit de vloer moet komen om de ruimte op een gewenste temperatuur te krijgen.
Of dit een probleem is hangt ook sterk af van de functie van een ruimte, moet b.v. een bijkeuken vorstvrij worden gehouden of moet die dezelfde temperatuur krijgen als de woonkamer.
Zorg in het algemeen voor voldoende afgifte capaciteit, het dimmen van een stuk vloer kan altijd.

Aanvoeren water naar vloerverwarming

Er wordt begonnen met veel voorkomende situaties, op het einde van dit verhaal wordt ingegaan op meer specifieke situaties zoals een verdeler die beter kan omgaan met hybride warmtepompen.
Ook wordt getoond hoe je veel voorkomende storingen kunt opsporen.

De hele installatie wordt gebruikt bij een lage watertemperatuur zodat de vloerverwarming en de radiatoren water aangevoerd krijgen met dezelfde temperatuur

Als de hele installatie (vloerverwarming en radiatoren) op dezelfde lage temperatuur kan werken
is er alleen een collector nodig om de waterstromen te splitsen.

Een collector is een verdeelstuk om het water dat van een cv ketel of warmtepomp komt te verdelen over de slangen die in de vloer en/of wand zitten.
Er zijn 2 verdelers, een die het warme water dat van de warmteopwekker komt verdeeld over de slangen en een die het afgekoelde water verzameld dat weer teruggaat naar de warmteopwekker.
In deze situatie kunnen radiatoren op dezelfde manier worden aangesloten dan de vloerverwarmingsslangen,
 

Radiatoren kunnen hogere temperaturen nodig hebben dan de vloerverwarming

In deze situatie heeft de vloerverwarming een lagere watertemperatuur nodig dan de radiatoren.
Dit kan worden opgelost met een verdeler met menginjectie. Wat dit is wordt in het volgende stuk uitgelegd. (Er zijn hier variaties op).

 

Verschil hydraulisch neutraal en hydraulisch actief

Hydraulisch neutraal (linker plaatje)
De aanvoer en retour van het water vanuit de warmtebron vindt plaats in de bovenste koker.
Deze heeft een relatief grote dwarsdoorsnede en een korte lengte. Resultaat is dat er over deze koker een zeer klein drukverschil staat. Hierdoor hebben de waterstomen die door de vloer gaan en die van de warmtebron komen geen invloed op elkaar wat betreft flow(= hoeveelheid water die per tijdseenheid voorbij stroomt). Ook is het retourwater dat terugstroomt naar de warmtebron kouder dan bij een hydraulisch actieve verdeler. Dit geeft een iets hoger rendement van de installatie.

Hydraulisch actief (rechter plaatje)
Bij dit type verdeler zit de retourleiding naar de warmtebron aan de andere kant van de pomp.
Hierdoor is er een drukverschil en heeft de pomp van de vloerverwarming weinig of meer invloed op de waterstromen van de rest van de installatie. Ook is de retourwatertemperatuur hoger dan bij een hydraulisch neutrale verdeler wat een iets lager rendement van de installatie geeft.

Afhankelijk van waar je de leidingen aansluit kun je met dezelfde verdeler kiezen of je deze hydraulisch neutraal of actief gaat gebruiken.

Ons advies is om een verdeler hydraulisch neutraal aan te sluiten tenzij er een goede reden is om hiervan af te wijken.

Je zou een hydraulisch actieve verdeler kunnen gebruiken als er te weinig water vanuit de warmtebron naar de verdeler stroomt. In zo’n geval is het wel te adviseren dat op de leiding naar de warmtebron geen andere warmteafgevers zijn aangesloten.

Als er wel andere warmteafgevers in de leiding naar de warmtebron zitten en gebruikt worden kan zelfs de stromingsrichting in zo’n warmteafgever omdraaien en daalt de aanvoertemperatuur naar de verdeler toe. En als de watertemperatuur naar de vloer toe te laag is volgens de thermostaatkraan die dit regelt gaat deze thermostaatkraan helemaal open staan. De lus tussen de verdeler en de radiator in dit voorbeeld is veel kleiner dan de lussen in de vloer.In deze lus gaat het meeste water lopen en de slangen in de vloer krijgen nog maar weinig water.
Je kunt in zo’n geval het retourventiel gebruik om de waterstroom in de kleine lus naar de radiator te verkleinen. Zie ook aanwijzingen bij verdeler van de leverancier.

Er bestaan ook tussenvormen tussen hydraulisch neutraal en actief.

Door de ‘kraan’ in de bovenste koker kun je variabel een drukverschil opbouwen tussen de aanvoer en retour naar de warmtebron.
Dit is ook te verwezenlijken door wat extra leidingwerk en kranen rondom de verdeler.