U bent hier

Natuurvriendelijk isoleren

Duurzaam thema:

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Steeds meer mensen isoleren hun woning. Goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wist u dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals huismussen, gierzwaluwen of dwergvleermuizen?  Dat is niet nodig, want u dient natuurvriendelijk te laten isoleren. 

Inwoners hebben de verplichting om een isolatiebedrijf in te schakelen dat werkt volgens deze richtlijnen.

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei vogels en vleermuizen, vaak zonder dat u het weet. Bij het isoleren van de spouwmuur spuit het isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Daarna zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren. Ook bij de vervanging van kozijnen en dakisolatie worden verblijfplaatsen van dieren vaak vernietigd. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

1. Natuurvrij maken

Het isolatiebedrijf geeft vóór de isolatie vogels en vleermuizen de kans om uit uw woning te vertrekken. De isolatiespecialist maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.  Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren. Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn. Het isolatiebedrijf moet bij het natuurvrij maken rekening houden met de natuurkalender: het broedseizoen van vogels en de winterrust van vleermuizen. Is de woning natuurvrij gemaakt? Dan mogen de isolatie werkzaamheden het hele jaar plaatsvinden.

 

2. Isoleren + andere verblijfplaats

Daarna komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om uw woning te isoleren. Daarbij zorgt het bedrijf ervoor dat voldoende plekken beschikbaar blijven voor de dieren. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. Uiteraard zonder dat u inlevert op het comfort van isolatie.

3. Melding

Om van deze nieuwe werkwijze gebruik te mogen maken, moet het isolatiebedrijf de woning registreren in een speciale applicatie. Alle gemeenten in Nederland hebben toegang tot deze applicatie. Door de melding kan een vinger aan de pols worden gehouden over het aantal woningen dat deelneemt en wat de effecten op de beschermde diersoorten zijn. Dat hebben ministeries, provincies en gemeenten afgesproken in regels die ze hebben opgesteld voor het natuurvriendelijk isoleren.

Ministeries, provincies en gemeenten hebben afspraken gemaakt over de maximaal te isoleren woningen binnen de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren. Deze aantallen zijn bekend bij isolatiebedrijven en de gemeente.

 

Voor uitgebreide informatie zie: 

https://www.natuurvriendelijkisoleren.nl

https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/nationaal-isolatiep...

https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/nationaal-isolatiep...