U bent hier

Raam isolatie

Duurzaam thema:

Ramen zijn meestal de zwakste schakel bij woningisolatie.

Ter vergelijk een matig geïsoleerde gevel heeft al gauw een Rc-Waarde van 1,3m2K/W.

Bij dubbel glas (thermopane) wat je meestal tegenkomt is dit maar 0,3 m2K/W.

Bij enkel glas is dit maar 0,2 m2K/W

Dit is ook vaak de reden dat radiatoren onder de ramen zijn geplaatst om de koudeval te verminderen. Want door de ramen verlies je niet alleen veel warmte maar het geeft ook een oncomfortabel gevoel. 

we schakelen nu over naar U-waardes omdat dit eenvoudiger rekent en het is voor glas de standaard eenheid. (U=1/R)

Oud dubbel glas (Thermopane) heeft een slechte isolerende waarde. De U-waarde is 3W/m2K, dat wil zeggen dat je per graad verschil tussen binnen en buiten, per m2, 3W per uur verliest.

Stel je hebt 20m2 glas oppervlak en het is buiten nul graden en binnen 20 graden dan verlies je 20x20x3= 1200W per uur en ~30kW per dag. Dit is gelijk aan ongeveer 3m3 gas.

HR++ glas heeft een U-waarde van 1W/m2K een factor 3 beter dan dubbel.

Daarnaast heb je met gewoon dubbel glas een koudeval. Doordat de warme kamerlucht in contact komt met de koude ramen zakt de afgekoelde lucht naar beneden wat vaak ervaren wordt als een koude luchtstroom langs de benen. Daarom: ramen vervangen door HR++ of zelfs HR+++ is een van de betere gas besparende en comfort verbeterende maatregelen.

Hoe weet je wat voor glas er in de woning zijn geplaatst?

  • Het bouwjaar van de woning zegt al veel, pas na 2015 zijn er eisen gesteld aan de U-waarde van glas, is je woning ouder, dan zit er waarschijnlijk gewoon dubbel glas in.
  • Vaak staat in de spouw van de ramen of het HR++ glas is

  • Je kunt het ook bepalen met een temperatuur meting
 

U=(T binnenlucht  - T oppervlak glas binnen)/(T binnenlucht  - T buitenlucht )× 0,13 W/m2K

Dan is er ook nog HR+++

Met dit glas kom je in de buurt van de gevelisolatie en zul je merken dat er nog nauwelijks sprake is van koudeval en het warmteverlies is nog minder dan bij HR++. Nadeel is wel dat het een zwaardere en dikkere constructie is die meestal niet past in bestaande kozijnen en in geval van een schuifpui kan de constructie dusdanig zwaar worden dat het systeem niet meer werkt. Gevolg is dat je dan niet alleen de ramen maar ook de kozijnen moet vervangen. Voordeel is wel dat op zowel kozijnen als de HR+++ ramen een behoorlijke subsidie zit.

Vacuümglas

Een vrij recente ontwikkeling is vacuümglas, waarbij twee glasplaten op 0,1 mm afstand van elkaar worden gehouden met minuscule afstandhouders (puntjes). Deze zijn alleen van dichtbij zichtbaar. De ruimte tussen de glasplaten is vacuüm getrokken waardoor er geen warmteoverdracht via convectie meer mogelijk is. De U-waarde is vergelijkbaar met HR+++, echter de dikte is maar 8mm en deze ramen zijn dan ook een goed alternatief voor woningen (monumenten) of situaties (schuifpui)  waar HR+++ niet mogelijk is. Nadeel is wel de prijs om en nabij de 600 Euro/m2  

Maar ramen zijn natuurlijk ook belangrijk om andere redenen, zo maak je de woning transparant, ze laten licht binnen en zeker in het voor- en najaar komt er gratis warmte binnen met het zonlicht, dat wil je graag zo houden. Daarvoor zijn onderstaande factoren belangrijk:

De zontoetredingsfactor of ZTA-waarde (g-factor) van een raam of beglazingssysteem geeft de verhouding tussen de binnenkomende en de opvallende zonnestraling (zowel directe als diffuse straling). Voor blank enkel glas bedraagt de ZTA-waarde 0,8; voor HR++ glas bedraagt de ZTA-waarde tussen de 0,6 en 0,7.

De lichttoetredingsfactor of LTA-waarde van een raam- of beglazingssyteem geeft de verhouding tussen de binnenkomende en de opvallende zichtbare zonnestraling bij een loodrechte invalshoek. Voor blank enkel glas bedraagt de LTA-waarde 0,9; voor HR++ glas bedraagt de LTA-waarde 0,7 tot 0,8.

Voor uitgebreide informatie zie: https://veldhovenduurzaam.nl/system/files/Documenten/startdocument_wiki_...