U bent hier

Vloer isolatie

Duurzaam thema:

Bij vloerisolatie heb je nogal wat variabelen om rekening mee te houden:

  1. Beton op zand 
  2. Beton op isolatie
  3. beton met vloerverwarming op isolatie
  4. Vloer met kruipruimte
  5. Vloer zonder kruipruimte.
  6. Met kruipruimte isoleer je de vloer of de bodem of beide
  7. Hoe voorkom je vochtproblemen.

specifiek voor vloer op zand is een kennisdocument geschreven met uitgebreide informatie hierover, zie: 

https://veldhovenduurzaam.nl/system/files/Documenten/startdocument_-_hoe...

 

Geen kruipruimte: Isolatie in dekvloer

Zeker als er geen of weinig isolatie is aangebracht onder de betonnen vloer gaat hier veel warmte verloren en is het vaak oncomfortabel. Hoe pak je zoiets aan, de hele vloer uitbreken is voor veel mensen een brug te ver, ook is het milieutechnisch geen goede oplossing het uitbreken vervoeren en verwerken van de beton is door de behoorlijke CO2 die hierbij vrijkomt geen goede oplossing.

isolatie aanbrengen aan de bovenkant geeft vaak problemen bij deuren en andere draaiende delen.  

Een redelijk alternatief is alleen de cementen dekvloer verwijderen en daarin een isolatielaag aan te brengen (zie foto hieronder) Het is zelfs mogelijk om hier vloerverwarming in aan te brengen. Het is energetisch niet de beste oplossing, maar aanzienlijk beter dan geen isolatie. Extra voordeel is ook dat de vloer sneller warm wordt omdat de vloerverwarming dicht tegen de tegels zit en ook de aanvoertemperatuur die normaal 35 graden is, kan waarschijnlijk naar een lagere temperatuur wat dan weer gunstiger is voor je energieverbruik.

Vloerisolatie met kruipruimte

Heeft u wel een kruipruimte dan zijn de mogelijkheden legio:

Vloer-of bodemisolatie

Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.

  • Bij gelijke warmteweerstand R van de isolatie bespaart vloerisolatie meer dan bodemisolatie
  • In sommige gevallen wordt door het aanbrengen van vloer- of bodemisolatie de koudebrugwerking van de constructie vergroot, met een verhoogd risico van vochtproblemen als gevolg.
  • Dit is het met name het geval bij ongeïsoleerde gevels waar de kruipruimtewand aan de binnenzijde wordt geïsoleerd en het risico is het grootst bij houten vloeren.
  • Het risico kan worden beperkt door gelijk met de vloer- en bodemisolatie ook de gevel te isoleren, bij voorkeur aan de buitenzijde of in de spouw.

Vochtbeheersing in de kruipruimte

Het is met name bij houten vloeren van belang dat de vochtigheid in de kruipruimte beheerst wordt en daarvoor zijn de volgende middelen beschikbaar: 

  • Het aanbrengen van een bodemafsluiting in de vorm van een dampdichte folie In dit geval wordt de vochtbron zoveel mogelijk afgesloten, als bovendien de kruipruimtetemperatuur wordt verlaagd door de vloer te isoleren, zal de absolute vochtigheid in de kruipruimte sterk afnemen. 
  • Maar let wel: goede ventilatie blijft vereist om te voorkomen dat de relatieve vochtigheid hoger wordt en daarmee het risico op condensatie op koude punten in de kruipruimte (bv een koudebrug van de fundering)

Luchtdichtheid van de begane grondvloer

  • Als de kruipruimte vochtig is kan vochtige lucht via lekken in de begane grondvloer de woning binnenkomen en daar voor vochtproblemen zorgen.
  • Als er een mechanische afzuiging in de woning is wordt dit effect nog verder versterkt.
  • Het is daarom van groot belang dat de begane grondvloer zo goed mogelijk luchtdicht wordt gemaakt, met name bij de leidingdoorvoeren, het kruipluik en de vloerranden.
  • Bij betonnen vloeren is het goed mogelijk om een voldoende luchtdichtheid te krijgen, maar bij houten vloeren is dit moeilijker. Bovendien is het bij houten vloeren van belang dat de vochtigheid in de kruipruimte niet te hoog wordt in verband met aantasting van het hout.

Welke methode toepassen?

  • De TONZON methode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van thermoskussens, dit zijn een soort luchtzakken van TONZON folie die onder de vloer aangebracht worden. Door dit systeem kan de vloer geen warmte meer uitstralen naar de kruipruimte. Daarnaast wordt de lucht in de luchtzakken opgewarmd en blijft de warmte dicht bij de vloer. Resultaat is een warmere vloer, die sneller opwarmt en langer warm blijft.

    Veel kruipruimtes zijn vochtig of nat. Daarom wordt in combinatie met de Thermoskussens een stevig zeil op de bodem van de kruipruimte gelegd. Door middel van deze Bodemfolie wordt de verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem gestopt. Dit betekent minder vocht in de woning en een optimale werking van de Thermoskussens. Daarnaast zullen leidingen en ophangbeugels veel langer meegaan.

 

Bodemhygrolatie: een dubbelwandig isolatiematras van kunststoffolie, op basis van polyethyleen, waarin zich HR-Termoparels bevinden.

Bodem isolatie:

Met een slang worden bolletjes of stukjes piepschuim (EPS-of biofoamparels of EPS-chips) in de kruipruimte gespoten. Dat kan via het kruipluik (als dat er is) of door een tijdelijk gat in de muur (als er geen kruipluik is). Met een opzetstuk op de slang kom je dieper in de kruipruimte en kan het materiaal goed over de bodem worden verdeeld.

Onderkant vloer isoleren met PUR:

Hierbij wordt PUR schuim isolatie aangebracht met een spuit pistool. De PUR wordt in verschillende lagen tegen de onderkant van de vloer aangebracht in een vloeibare vorm die binnen enkele seconden stolt en uithardt. Door zijn vloeibare vorm komt de PUR schuim isolatie in alle naden en kieren terecht en vormt een dik naadloos isolatie pakket.

Of gewoon met  platen van kurk, hout, vlas, EPS, glas- of steenwol

Wat u ook kiest, belangrijkste is een goede installateur. 

Keurmerk vloer isolatie:

  • De Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland (SBVN) is een branche-organisatie voor installateurs, gespecialiseerd in vloerisolatie op basis van reflecterende folies. Waarom reflectiefolie-materiaal? Deze isolatievorm – in welke toepassing ook – is gebleken het meest effectief te zijn en ook het meest duurzaam.
  • We richten ons op onderlinge kennisuitwisseling, eerlijke voorlichting, creëren van meer bekendheid met deze vorm van vloerisolatie en verdere kwaliteitsverbetering binnen de aangesloten vloerinstallateurs.