U bent hier

Inleiding isolatie

Duurzaam thema:

Inleiding isolatie

In alle volgende isolatie presentaties kom je de volgende begrippen tegen:

De Rc-waarde (Resistance Construction oftewel thermische weerstand) is een belangrijke term bij het plaatsen van isolatiemateriaal. Met de Rc-waarde wordt de isolatiewaarde van samengestelde constructies als een spouwmuur, een combinatievloer of dak aangeduid en moet zo hoog mogelijk zijn 

De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) drukt de hoeveelheid warmte uit die per m² en per graad temperatuurverschil, tussen de ene en de andere zijde van een glasconstructie doorgelaten wordt en moet zo laag mogelijk zijn.

U-waarde is de omgekeerde waarde van R=1/U

Bouwbesluit isolatie

Als je het bouwjaar weet van je woning weet je al best veel over de toegepaste isolatie. In onderstaande tabel kun je de isolatie waardes vinden van vloer, gevel en dak behorend bij het bouwjaar van de woning.

Stel je wilt weten of je huis uit 1982 is geïsoleerd, dan zie je In de tabel dat je vloer, gevel en dak verplicht geïsoleerd zijn met een Rc van 1,29 en de ramen zijn gewoon dubbel glas (U = 3, R = 1/U = 0,3)

Hoe zit dat met vocht of condensvorming: (Zie voor uitgebreide toelichting onderstaand filmpje)

Onderstaand een handige tabel waarin de dauwpunt temperatuur van een oppervlakte bij ruimte temperatuur en Relatieve vochtigheid. In het voorbeeld zie je dat bij een kamertemperatuur van 21° en een luchtvochtigheid van 60% op elk oppervlak wat kouder is dan 12,9° condensvorming zal optreden. Vaak zijn dit de ramen omdat die nauwelijks isoleren.

 

  • De absolute luchtvochtigheid is binnen bijna altijd hoger dan buiten
  • Doordat de temperatuur binnen hoger is, kan de relatieve luchtvochtigheid lager zijn.
  • Ventilatie is dan ook belangrijk
  • Zet in de winter de verwarming niet te laag als je lange tijd van huis bent, te laag is afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid, die kan per woning verschillen meestal afhankelijk van  de bodem waarop is gebouwd. Gebruik bovenstaande tabel om de laagste temp. te bepalen.  

Keurmerken isolatie:

Als je een isolatie installateur zoekt let dan op dat hij goed gecertificeerd is en lid van de belangen vereniging VENIN:

SKG-IKOB: Certificeringsdienstverlener SKG-IKOB is al jaren een betrouwbare, innovatieve en maatgevende instantie op het gebied van kwaliteitsverbetering en -borging in de bouwwereld. SKG-IKOB biedt een compleet ‘one-stop-shop’-pakket en kan vrijwel alle certificaten en keurmerken in de bouw- en vastgoedwereld leveren. SKG-IKOB certificeert bedrijven, systemen, processen en producten op basis van erkende normen en richtlijnen zoals NEN, VCA, ISO en KOMO.

KOMO: Ieder KOMO-gecertificeerd product en ieder bouwproces dat KOMO-gecertificeerd is, wordt steeds objectief onderzocht door onafhankelijke deskundigen. Pas als alles in orde is, wordt het KOMO-keurmerk toegekend. Voldoet men niet aan de criteria? Dan wordt het KOMO-keurmerk niet toegekend of, als het al eerder was toegekend, weer ingetrokken.

Insula Certificering: Insula is net als het SKG-IKOB een onafhankelijk kennisinstituut die certificaten mag verstrekken aan isolatiespecialisten. Dit keurmerk is een bewijs van kwaliteit van zowel de materialen als de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Ook weet je zo weer zeker dat alles veilig en volgens de regels zal verlopen.

De VENIN-garantiebepalingen die zijn gekoppeld aan de SKG-IKOB richtlijnen dekken de belangrijkste risicofactoren. SKG-IKOB werkt aan een verbreding van de garantieregelingen.