U bent hier

Koudemiddelen en GWP

Koudemiddelen en GWP

Een koudemiddel wordt gebruikt in een warmtepomp om bij lage druk warmte te onttrekken aan een bron (bodem, lucht, water) bij een relatief lage temperatuur en die af te geven aan een systeem (cv met vloerverwarming en radiatoren) bij een hoge druk.

Er zijn verschillende koudemiddelen met elk hun specifieke eigenschappen, goede en minder goede. Een minder goede eigenschap van veel gebruikte koudemiddelen is dat ze een hoge GWP hebben.

GWP staat voor Global Warming Potential. De GWP voor CO2 is gesteld op 1. CO2 speelt een belangrijke rol bij het broeikaseffect, waardoor de aarde opwarmt. Als de huidige veel gebruikte koudemiddelen in de atmosfeer komen, dragen die nog veel sterker bij aan de opwarming. Zie hieronder een korte lijst met koudemiddelen en hun GWP.

Wat je ziet is dat er veel verschil zit in de effecten van de verschillende middelen.  

De eerste vier worden op dit moment het meest gebruikt.

Er komen echter langzamerhand wel warmtepompen op de markt met propaan en CO2; met name propaan is momenteel bezig met een sterke opmars. CO2 is minder populair omdat een warmtepomp met dit middel een zwaardere constructie vergt.

Per 2025 wil de EU koudemiddelen met een GWP van meer dan 750 verbieden. Aangenomen mag worden dat dit een enorme versnelling gaat geven aan het gebruik van propaan als koudemiddel. Propaan heeft echter wel een nadeel en dat is dat het erg explosief is. Het mag alleen gebruikt worden in systemen die buiten staan.

Een voordeel van zowel CO2 als propaan is dat ze hogere afgiftetemperaturen aan kunnen dan de andere koudemiddelen. Temperaturen tot zo’n 70 graden zijn haalbaar. Voor huizen die een hoge afgiftetemperatuur nodig hebben, zijn dit soort systemen uitermate geschikt. Bedenk echter wel dat hoe hoger de temperatuur hoe lager de COP.

Lucht/water warmtepompen in monoblock uitvoering en bodem/water warmtepompen hebben het koudemiddel in hun systeem zitten. Dit in tegenstelling tot airco’s en lucht/water warmtepompen in split unit uitvoering; bij deze systemen loopt het koudemiddel door leidingen tussen de binnen- en buitenunit. Installatie van deze laatste twee mag dan ook alleen gedaan worden door een bedrijf dat F-gassen gecertificeerd is.

heeft u na het lezen van de informatie over dit onderwerp nog vragen, klik dan op onderstaande link en kunt u de vragen direct voorleggen aan onze deskundigen

https://veldhovenduurzaam.nl/forums/warmtepompen