U bent hier

Stooklijn

Duurzaam thema:

De stooklijn

Als je een gasketel gewend bent, dan weet je dat er in de woonkamer een thermostaat hangt die de ketel aanstuurt. Als de temperatuur in de kamer te laag wordt, geeft de thermostaat een signaal aan de ketel om te gaan verwarmen. Zodra de ingestelde temperatuur bereikt is, stopt de ketel.

In het verleden bleef de cv-pomp draaien, tegenwoordig zijn praktisch alle gasketels uitgerust met een pompschakelaar die na een bepaalde tijd de cv-pomp laat stoppen. Dit bespaart elektriciteit, maar ook het warme water in de radiatoren blijft langer zitten om zijn warmte af te geven.

Omdat de gasketel het water verwarmde tot zo’n 70 graden, kon het gebeuren dat het soms te warm werd in de woonkamer. Om water met een gelijkmatiger temperatuur te produceren, is de modulerende gasketel met een modulerende thermostaat geïntroduceerd. Zo’n systeem kan op een lager vermogen draaien en dus water van een lagere temperatuur leveren.

Een andere manier was om met behulp van een buitenvoeler de gasketel water te laten leveren met een aangepaste (lagere) temperatuur. Dus bij een lage buitentemperatuur wordt warmer water gemaakt dan wanneer de buitentemperatuur hoog is. Zo’n ketel werkt met een zogenoemde stooklijn.

Voor een stooklijn stel je dus bij een lage buitentemperatuur een hoge cv temperatuur in en bij een hoge buitentemperatuur een lage cv temperatuur. Voor alle tussenliggende buitentemperaturen wordt de cv temperatuur berekend of ligt vast in het systeem. Het voordeel is dat de temperatuur gelijkmatiger is en de cv wat langer kan draaien, wat ook weer voordelig is voor de levensduur.

Een warmtepomp werkt ook met een stooklijn en heeft dus ook een buitenvoeler nodig om de gewenste afgiftetemperatuur te bepalen. In sommige warmtepompen definieer je de afgiftetemperatuur bij de laagste buitentemperatuur en die bij de hoogste buitentemperatuur. De warmtepomp rekent dan zelf uit hoe hoog de afgiftetemperatuur moet zijn bij een gegeven buitentemperatuur. Andere hebben een aantal vooraf gedefinieerde stooklijnen, waarvan je er dan een moet kiezen. Zie hieronder een voorbeeld van een set stooklijnen.

In bovenstaande grafiek zie dat de maximale afgiftetemperatuur 45 graden is en de minimale 20. Als je een hoge temperatuur warmtepomp hebt, zal de maximale afgiftetemperatuur vanzelfsprekend hoger zijn.

heeft u na het lezen van de informatie over dit onderwerp nog vragen, klik dan op onderstaande link en kunt u de vragen direct voorleggen aan onze deskundigen

https://veldhovenduurzaam.nl/forums/warmtepompen