U bent hier

COP

Wat is COP en waarom is dit belangrijk?

COP staat voor Coëfficiënt of Performance. Het getal zegt iets over de prestaties van een warmtepomp. De COP geeft de verhouding aan tussen het opgenomen en het afgegeven vermogen van een warmtepomp. Dus als de COP 5 bedraagt, dan wil dat zeggen dat de warmtepomp bijvoorbeeld 1 kW elektrisch vermogen gebruikt om 5kW aan vermogen in de vorm van warmte te leveren.

Maar let op: de COP is geen constante, maar is afhankelijk van de temperatuur van de bron (Tbron van lucht, bodem, water) en de watertemperatuur (Tafgifte ), die nodig is om het huis op de gewenste binnentemperatuur te brengen. In deze formule kun je zien hoe de COP verandert met de verschillende temperaturen:

COP=c x Tafgifte/(Tafgifte-Tbron)

In deze formule is c een constante, die je kunt uitrekenen als je de waarden weet van de verschillende parameters, dus:

c=COP x (Tafgifte-Tbron)/Tafgifte

In een brochure van een warmtepomp kun je de waarde van de COP vinden bij bepaalde temperaturen; bijvoorbeeld bij A7/W35 COP 5,00. In dit geval gaat het om een lucht/water warmtepomp; zie verderop. Houd er bij het berekenen van de constante c wel rekening mee dat je de temperatuur uitdrukt in graden Kelvin en niet in Celsius. De omrekening van Celsius naar Kelvin doe je door bij het aantal graden Celsius 273,15 op te tellen. Hiermee kun je dan berekenen dat de constante c voor deze warmtepomp afgerond 0,45 is.

Omdat in het algemeen een afgiftetemperatuur van 30 graden voldoende is bij een buitentemperatuur van 7 graden, rekenen we eerst de COP om naar die temperatuur van 30 graden. Deze komt dan op 5,99.

De COP is dan 4,41 bij 2 graden Celsius boven nul en een afgiftetemperatuur van 33,6 graden; deze laatste waarde is afgeleid uit de stooklijnen 6 en 7 in het stukje over stooklijnen, waar wordt beschreven hoe een warmtepomp de afgiftetemperatuur bepaalt bij een bepaalde buitentemperatuur.

Maar wat betekent het nou dat de COP 4,41 is in plaats van 5,99? Dat betekent dat de warmtepomp meer elektriciteit nodig heeft om het vermogen te leveren om het huis op temperatuur te houden. Stel dat het benodigde vermogen van een warmtepomp is berekend op 7,0kW bij een binnentemperatuur van 20 graden en een buitentemperatuur van 10 graden onder nul. Dan is bij eenzelfde binnentemperatuur en een buitentemperatuur van 7 graden een vermogen van 3,2kW nodig en 0,53kW aan elektriciteit, bij 2 graden buitentemperatuur is dan een vermogen van 4,3 kW nodig en 0,98kW aan elektriciteit. De vermogens van 3,2 en 4,3 kW komen uit een transmissieverliesberekening. Verder is in dit voorbeeld uitgegaan van een modulerende warmtepomp, die het af te geven vermogen afhankelijk van de vraag kan laten variëren. Een aan/uit warmtepomp gaat dan regelmatig aan en weer uit. Voor een uitleg van het verschil, zie het stukje over gebruikte technieken. De gemiddelde buitentemperatuur in de wintermaanden in Zuid-Oost Brabant is overigens 5 graden.

heeft u na het lezen van de informatie over dit onderwerp nog vragen, klik dan op onderstaande link en kunt u de vragen direct voorleggen aan onze deskundigen

https://veldhovenduurzaam.nl/forums/warmtepompen