U bent hier

Glaswol

Duurzaam thema:

Glaswol

Glaswol bestaat voor maar liefst 95 procent uit lucht. Deze lucht kan niet circuleren, waardoor warmte niet afgevoerd kan worden. Het isolatiemateriaal heeft dus een hoge isolatiewaarde én heeft vanwege de hoeveelheid lucht een gering gewicht.

Een ander groot voordeel van deze wol is dat het zo goed als onbrandbaar is. Pas bij een temperatuur van 700 °C vat het wol brand. Omdat dit bij zo'n hoge temperatuur pas plaatsvindt, kunnen we het wol ook wel brandwerend noemen.

Daarnaast is het materiaal geschikt voor zowel geluidsisolatie als thermische isolatie. Door de wol te gebruiken voor akoestische isolatie, zorg je ervoor dat geluid uit je woning geweerd wordt. Hierdoor heb je minder geluidsoverlast, wat het wooncomfort ten goede komt. Vanwege de open structuur van het materiaal is het uiterst geschikt voor geluidswering. De poreuze vezelstructuur zorgt er namelijk voor dat geluidsgolven gemakkelijk opgenomen kunnen worden. Overige kenmerken van het isolatiemateriaal zijn:

  • Flexibel karakter;
  • Waterafstotend;
  • Ongevoelig voor schimmels;
  • Milieuvriendelijk;
  • Gemakkelijk te verwerken.

Wat is de isolatiewaarde van glaswol?

De isolatiewaarde van glaswol is afhankelijk van de dikte. De lambda waarde van de wol varieert van 0,031 – 0,044 W/m2K. Hierdoor heb je relatief dikke dekens of platen nodig om tot een hoge Rc waarde te komen.

Waar wordt glaswol van gemaakt?

Om glaswol te verkrijgen, worden zand, soda, kalkzandsteen en gerecycled glas op hoge temperatuur verhit om vervolgens tot draden gesponnen te worden. Deze draden worden op hun beurt samengedrukt, waardoor glaswol ontstaat. De wol wordt voor zowel akoestische als thermische isolatie gebruikt.

Wat is het verschil met steenwol?

Glaswol en steenwol lijken veel op elkaar. Ook qua isolatiewaarde verschillen de materialen nauwelijks en beide zijn ze ook 100% recyclebaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen glas- en steenwol. Allereerst de samenstelling. Glaswol is een minerale stof, gecreëerd van gerecyclede glasscherven. Steenwol is een minerale vezel, gemaakt van basalt (een vulkanisch gesteente). Door zijn samenstelling is steenwol meer geluidswerend dan glaswol. Ook gaat steenwol over het algemeen een aantal jaren langer mee. Het voordeel van glaswol is dat de prijzen lager zijn dan die van steenwol. Ook is de structuur van glaswol flexibel, terwijl steenwol stugger is. Steenwol is dus moeilijker te buigen, wat tot ongemakken kan leiden. De keuze voor de juiste wol ligt dus vooral aan de isolatieklus die jij moet uitvoeren!

Informatie bron: www.sleiderink.nl/isolatiematerialen