U bent hier

XPS

XPS

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen of polystyreen hardschuim. Met XPS isolatie zorg je gemakkelijk voor een goede thermische isolatie van het te isoleren gebouw. Het grote voordeel hiervan is het ruime toepassingsgebied. Zo zijn de wanden van je ruimtes eenvoudig te isoleren.

Welke merken XPS platen zijn er?

In de markt zijn tal van XPS isolatieplaten te koop. Ze zijn geschikt voor dezelfde toepassingsmogelijkheden en ook als het gaat om kwaliteit zijn ze goed vergelijkbaar. De meest voorkomende soorten zijn:

  • Styrodur
  • Ursa
  • Jackodur

Wat is de druksterkte van een XPS plaat?

XPS isolatie platen hebben een hoge druksterkte. De platen hebben een druksterkte van 300 kPa. Dit betekent dat de platen 30.000 kilo per vierkante meter kunnen dragen. Door deze druksterkte geven de platen aan dat ze zeer goed beloopbaar zijn. Daarbij is dit isolatiemateriaal ook beter beloopbaar dan bijvoorbeeld PIR platen of EPS platen.

Waar is XPS isolatie van gemaakt?

XPS foam is een kunststofschuim dat ontstaan is door een proces van vermengen en persen. Het persen zorgt ervoor dat er gesloten celstructuren ontstaan, waardoor de platen waterdicht zijn. Hierdoor krijgen schimmels en micro-organismen geen kans. De gesloten celstructuur zorgt er ook voor dat het materiaal een hoge isolatiewaarde heeft. Het materiaal is, onder andere vanwege de waterdichtheid, erg geschikt om natte ruimtes te isoleren. 

In welke situaties gebruik je XPS isolatie?

  • Dakisolatie: XPS isolatie platen worden veel gebruikt voor dakisolatie. Bij een plat dak kun je de platen aan de buitenkant plaatsen. Bij de isolatie van een hellend dak kun je de plaat aan de binnenzijde plaatsen.
  • (Spouw)muurisolatie: Daarnaast kun je deze platen ook toepassen bij een voorzetwand of scheidingswand.
  • Vloerisolatie: XPS isolatie platen worden ook vaak ingezet voor vloerisolatie. De platen kunnen worden toegepast bij een nieuw te storten betonvloer of een bestaande betonvloer. Bij een bestaande betonnen vloer kan je de platen via de kruipruimte isoleren. Je plaatst de platen dan tegen tegen de onderkant van de betonvloer.
  • Tevens kan XPS schuim ook worden toegepast bij het isoleren van kelders, badkamers en zwembaden.

Waarom kiezen voor XPS isolatieplaten?

  • Licht van gewicht. Hierdoor zijn de platen makkelijk te verwerken tijdens de isolatieklus.
  • Goede isolatiewaarde. De gemiddelde lambdawaarde van XPS ligt tussen de 0,034 – 0,036. D
  • Doordat de platen vochtafstotend zijn kunnen deze platen ook worden toegepast in zwembaden en badkamers.
  • Hoge druksterkte. Dit betekent dat de platen tijdens en na de isolatieklus nog goed beloopbaar zijn.
  • Verlijmen en verwerken is eenvoudig. Tijdens het verlijmen en het verwerken van deze platen krijg je geen last van huidirritatie.
  • Gemakkelijk te betegelen. Hierdoor hoef je de wanden niet glad te strijken.

Nadelen.

Zo zijn deze platen niet brandveilig. De rook die vrijkomt bij de brand kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat is het verschil tussen XPS en EPS isolatie?

Zowel XPS als EPS is prima te gebruiken voor verschillende isolatiedoeleinden.

XPS heeft een hogere celdichtheid. Dit betekent dat het materiaal drukvaster is dan EPS.

Ook zit er nog een groot verschil in de waterdampdifussieweerstand. De waterdampdifussieweerstand geeft aan in welke mate een materiaal waterdamp doorlaat. Bij EPS ligt dit tussen de 30-70, terwijl dit bij XPS tussen de 80-250 ligt. Hier geldt dan ook, hoe lager de waarde des te meer het doorlaat.

Wat kost XPS isolatie?

De kosten van XPS isolatie verschillen per situatie. Dit komt door verschillende factoren, zoals wat je gaat isoleren, het oppervlakte, welke type platen en de dikte van de platen. Tevens is dit type isolatiemateriaal in vergelijking met PIR goedkoper, maar in vergelijking met EPS iets duurder.