U bent hier
PIR (polyisocyanuraat)
Duurzaam thema:
PIR
PIR, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is een kunststof materiaal dat is afgeleid van PUR. Je kunt PIR zien als de doorontwikkeling van PUR. Zo heeft het bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde en komen er bij verhitting minder schadelijke stoffen vrij. PIR isolatie wordt daarom vaak verwerkt tot platen die gebruikt kunnen worden voor diverse toepassingen zoals:
- Dakisolatie
- Muurisolatie
- Vloerisolatie
Wat is het verschil tussen PIR en PUR?
Veel mensen halen PIR en PUR nog weleens door elkaar. Logisch, want het is beide isolatiemateriaal en het verschilt maar één letter van elkaar. Beide isolatiematerialen bestaan ook uit dezelfde grondstof: MDI (Methyleendifenyldi-isocyanaat of MDI is een organische verbinding met als brutoformule C15H10N2O2. Het is een isocyanaat dat door reactie met een polyol omgezet kan worden in een polyurethaan (PUR))
Toch brengt het isoleren van PIR meer voordelen met zich mee. PIR isolatie isoleert beter en is minder brandbaar dan PUR. Daarnaast is PIR isolatie ook meer drukvast. Hierdoor wordt de laatste jaren steeds meer gebruik gemaakt van PIR.
PUR wordt nog wel gebruikt, maar in mindere mate. Zo komt purschuim nog wel voor in spuitbussen en wordt het gebruikt voor sandwichpanelen. Maar wanneer je de keuze hebt tussen PIR of PUR, zullen wij altijd PIR isolatie aanbevelen.
Welke Rc waarde heeft PIR isolatie?
Een PIR isolatieplaat heeft dankzij zijn uitstekende thermische eigenschappen een lage lambda waarde. Deze waarde ligt tussen de 0,023 en de 0,026 W/mK. Andere isolatieplaten zoals glaswol of steenwol hebben bijvoorbeeld een lambdawaarde van 0,040 W/mK. En kun je in ruimtes met weinig ruimte om te isoleren ook een goede Rc waarde halen.
1. Hoge vochtbestendigheid
PIR heeft een gesloten cellenstructuur, waardoor het weinig tot geen vocht opneemt. Daarnaast zorgt de toevoeging van aluminiumfolie ervoor dat de platen nog meer bestand zijn tegen vocht. Deze platen met een aluminium cachering hebben dankzij deze 'folie' een dampdichte laag die waterdicht is. PIR is daarom ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken.
2. Hoge brandveiligheid;
In vergelijking met andere isolatiematerialen is PIR moeilijk brandbaar, maar niet onbrandbaar. Uiteindelijk zal het wel vlam vatten en branden, maar ze geven slechts beperkte rookontwikkeling.
3. Lange levensduur;
PIR isolatie heeft een levensduur van ongeveer 25 - 40 jaar.
4. Drukvast en goede beloopbaarheid;
PIR is redelijk drukvast. De druksterkte van harde PIR platen is ongeveer 150-400 kPa. Dit betekent dat je de platen rustig een keer kunt belopen tijdens het installeren, maar permanente druk wordt afgeraden. Deze platen worden daarom ook regelmatig gebruikt bij de isolatie van platte daken en vloerisolatie. De platen zullen niet zomaar vervormen of kapot gaan
Informatie bron: www.sleiderink.nl/isolatiematerialen